Met werken op meer dan 100 meter hoogte, wind die om je oren suist en kleine ruimtes, is het onderhouden van windmolens een risicovol beroep. Hoe voorkom je dat mensen bekneld raken, vallen of in paniek raken? We spreken oprichter en CEO van Iver Wind, Sjoerd Bartlema, over de uitdagingen en gevaren die komen kijken bij dit spannende werk en waarom het in 25 jaar toch nog nooit is misgegaan.

In de serie Zelfverzekerd Ondernemen volgen we ondernemers met een risicovolle business. We spreken met ze over de gevaren waaraan hun mensen dagelijks bloot staan, welke preventieve maatregelen ze nemen en hoe ze zich zo goed mogelijk verzekeren voor het geval dat het toch mis gaat. Met hun inzichten en ervaring in risicobeheersing helpen we jou om ook op een zelfverzekerde manier veilig en duurzaam te ondernemen.

Risicovolle business

Het bouwen, onderhouden en demonteren van windmolens kent veel risico’s. Voor het werken op hoogte wordt er gebruik gemaakt van hijskranen, sky climbers en rope access (abseil en touwtechniek) technieken. Daardoor is er valgevaar van onderdelen, maar ook van mensen. Zij werken in kleine en besloten ruimtes met een hoog risico op beknellingsgevaar, en hulp van derde partijen is dan niet mogelijk. Het team is dus echt op elkaar aangewezen. Bovendien heb je op die hoogte ook te maken met weersinvloeden. Wind, regen en storm zorgen voor extra risico’s bij een toch al gevaarlijke klus.

Nadruk op preventie

Het bedrijf zorgt voor een gedegen voorbereiding door bij iedere klus goede plannen te maken, zoals een veiligheidsplan en een hijsplan. Tijdens een kick-off meeting wordt het hele proces met elkaar doorgesproken. Bartlema: “De materialen voldoen aan de hoogste veiligheidseisen, zodat de mensen beschikken over de juiste tools en middelen om hun werk veilig te kunnen doen. Ze dragen helmen en protectiekleding en zitten stevig aangelijnd tijdens de klus.”

Daarnaast is het bouwen van een sterk team essentieel, want het team moet 100% op elkaar kunnen vertrouwen. Het bedrijf hanteert een buddy-systeem, omdat mensen elkaar altijd moeten kunnen redden als er gevaren ontstaan. Om de risico’s zo klein mogelijk te houden, is het van belang dat mensen een goede lichamelijke en geestelijke conditie hebben en gemotiveerd zijn. Ook traint het bedrijf hun personeel elk jaar.

Zelfverzekerd en duurzaam ondernemen

Bartlema: “Voor ons is het onderhoud aan een windmolen een ritueel dat we volledig in de vingers hebben, maar er is áltijd een risico dat er tijdens de klus gevaren ontstaan.” Daarom heeft het bedrijf verschillende verzekeringen afgesloten, zoals een wettelijke aansprakelijkheids-, en voor elk bouwproject een CAR- en montageverzekering. Deze dekt de schade die ontstaat tijdens een project. Ook hebben ze de nodige verzekeringen voor hun personeel, zoals een collectieve ongevallen- en een werknemersschadeverzekering. Daarnaast zorgen ze voor extra educatie en een goed beloningssysteem, omdat ze op de lange termijn een goede relatie willen onderhouden met hun mensen en zorgen dat ze zich veilig voelen. Om te blijven innoveren op het gebied van veiligheid heeft Iver onlangs een tweede health en safety manager aangenomen, die verantwoordelijk is voor alles wat met veilig werken te maken heeft. Bartlema: “Er is ontzettend veel werk in deze sector, de markt ligt voor ons. Veilig en duurzaam ondernemen is daarom echt ons uitgangspunt.”

Daniël van der Vliet, Propositiemanager MKB bij Interpolis: “Het is belangrijk dat bedrijven een passende verzekering kunnen afsluiten. Als verzekeraar zetten we ons in voor het verbeteren van veiligheid en maken we samen met klanten goede afspraken over veiligheid en preventie. Onze klanten in deze sector vinden de verzekeringen voor aansprakelijkheid, bestelauto’s, inventaris/voorraad en verzuim essentieel om af te sluiten.

Elke onderneming is anders en kent andere risico’s. Meer weten? Kijk op de Interpolis website.